ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (2-3 Οκτώβρη Πανεπιστημιακή σύνοδος Singularity)

(Λάβαμε 10/10/18)

Η “Μοναδικότητα” είναι μια μεταφορά από την μελέτη του Ray Kurzweil, ιδρυτή του πανεπιστημίου Singularity, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τεχνολογική μέθοδο που θα καταφέρει να συνδυάσει τον άνθρωπο με την τεχνολογία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πανεπιστήμιο Singularity έχει σκοπό να διδάξει στους ηγέτες πως να εφαρμόσουν τις σύγχρονες και ανεπτυγμένες τεχνολογίες σε ανθρωπολογικές, κοινωνικές και οικολογικές αλλαγές που απαιτούνται από τον τεχνολογικό κόσμο.

Ο στόχος αυτός είναι σαφώς επιτυχής στην προετοιμασία καλύτερων μετανθρωπιστικών  ερευνητών και διευθυντών του κόσμου, καθώς μερικοί από αυτούς συγχωνεύονται με το ΜΙΤ ( Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης), ένα από τα σπουδαιότερα ερευνητικά πανεπιστήμια του κόσμου· με το DARPA, ένα κυβερνιτικό ίδρυμα του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση, με την Google, Microsoft και άλλους…

Το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο Singularity βρίσκεται στην Silicon Valey, εντός των εγκαταστάσεων της NASA και το γεγονός ότι η Google είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η ιδέα του κόσμου διαμοιράζεται με αυτούς που δημιουργούν και διατηρούν τις συνθήκες της κοινωνικής οικολογικής καταστροφής που αντιμετωπίζουμε. Στη συνέχεια, θα θελήσουν να βρουν μια λύση στην καταστροφή βάζοντας πάνω της ένα μπάλωμα.

Μην ανησυχείτε! Φαίνεται ότι έχουν βρει το διάσημο μπάλωμα, είναι ένα τεχνητό και ρομποτικό μπάλωμα. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πασίγνωστες “μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας”: την δυνατότητα ενός εγγυημένου ευτυχισμένου μέλλοντος.

Ένα μέλλον που, απαντώντας στο φόβο του θανάτου και της επιθυμίας για αθανασία, υπόσχεται θεραπεία ασθενειών, απορρόφηση περιβαλλοντικών ρύπων, καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας. Αυτή η υπέροχη προοπτική, ωστόσο, πρέπει να διαπραγματευτεί και, σε αντάλλαγμα, απαιτεί την πλήρη αποδοχή αυτού του τεχνολογικού κόσμου.

Απαντώντας στην επιθυμία μιας καλύτερης ζωής χωρίς βάσανα και όρια, οι μετανθρωπιστές σχεδιάζουν έναν κόσμο τεχνητό, ψηφιοποιημένο, μηχανικό και νανοτεχνολογικό.

Άλλα δεν θα έπρεπε να πέσετε σε αυτή την παγίδα: η περισσότερη τεχνολογία δεν θα φέρει περισσότερη ευτυχία και ελευθερία, αλλά φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτές οι τεχνολογίες είναι όργανα εξουσίας και δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα άλλο παρά να εξαπλώσουν την ίδια την εξουσία καθώς επίσης να χαλιναγωγήσουν τον κόσμο. Η “Μοναδικότητα” δεν είναι απλά η δημιουργία των έξυπνων μηχανών: πρώτα απ’ όλα, είναι η γέννηση ενός νέου ολοκληρωτικού καθεστώτος όπου τα ανθρώπινα όντα θα ελέγχονται από άλλα ανθρώπινα όντα χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες. Ένα καθεστώς όπου ο άνθρωπος σίγουρος για την ικανότητα του να χειραγωγεί τα πάντα γύρω του σύμφωνα με το δικό του γούστο, μπορεί να δώσει στον εαυτό του την ψεύτικη ελπίδα ότι είναι ελεύθερος και ότι μπορεί να κυνηγήσει το όνειρό του για την τελειότητα, ενισχύοντας τον και εξαλείφοντας κάθε φυσικό μαι μη όριο για να δημιουργήσει το Cyborg (Σαιμποργκ: αυτοματοποιημένος τεχνητός οργανισμός που συνδυάζει οργανικούς και τεχνικούς μηχανισμούς)

Σε ένα κόσμο σαν κι αυτό, τα σώματα, τα φυσικά στοιχεία, δεν αποτελούν πλέον μια μη διαθέσιμη βάση, αλλά γίνονται χρησιμοποιήσιμα, χειραγωγήσιμα, βελτιστοποιήσιμα. Η “Μοναδικότητα” που θέλουν να μας διαβιβάσουν οι επιστήμονες δεν αντιστοιχεί με την μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του ατόμου, αλλά με την ομοιομορφία και την ομογενοποίηση μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης.

Ένας γκουρού των τεχνικών επιστημών προειδοποίησε τους οπαδούς του ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και στους αντιπάλους :  “Μην παραμερίζετε την “Μοναδικότητα”, έχετε την ευκαιρία να οδηγήσετε την προσπάθεια σας στο σημείο της μεγαλύτερης επίπτωσης, την αρχή”

Ο αγώνας ενάντια σε αυτές τις διαδικασίες και αυτού του τεχνο-κοσμου, είναι αναγκαίος, πριν να είναι πολύ αργά.

Μετάφραση Traces of Fire

(Στα Ιταλικά : resistenzealnanomondo.org)

Αφήστε μια απάντηση